Tony Khan loopt voor geen enkele uitdaging weg

Tennisondernemer Tony Khan wist in een paar jaar tijd Tennispark Kralingen als een feniks uit haar as te doen herrijzen. Zijn eigentijdse aanpak leidde tot een verdubbeling van het aantal leden. Tennis staat in de Maasstad weer helemaal op de kaart.

Tony Khan

Feline, de vaste reporter van Nederland Sportief, ging deze week in gesprek met Tony Khan.

Tony Khan is misschien wel een van de meest bekende tennisondernemers van Nederland. Momenteel runt hij twee tennisparken in Rotterdam, te weten Tennispark het Centrum en Tennispark Kralingen. Hij zet zich als ondernemer ook in voor de sportparticipatie van sociaal kwetsbare groepen en draagt de filosofie van Nederland Sportief dan ook een warm hart toe.

Tennissen zit in zijn ‘roots’ zoals Tony het zelf mooi verwoordt, maar daarnaast is hij vooral ondernemer. Een gouden combo blijkt. Tony heeft met deze twee vaardigheden Tennispark Kralingen weten te redden van de ondergang. “Ik vind het leuk om iets te redden wat op sterven na dood is,’’ aldus Tony.

Ondernemen

Hoe is die ondernemer in jou zo gegroeid?

Voor mij is de wereld niet klein of groot genoeg, zegt Tony. ‘’Ik zeg ook nooit nee tegen een project, of die nou heel klein is of mega groot, dat boeit me niet. Alles ligt binnen mijn handbereik. Niet omdat ik denk dat ik er heel goed in ben. Maar soms moet je dingen in ieder geval de kans geven om te weten of je iets wel of niet kunt.’’

Zo is Tennispark Kralingen bijvoorbeeld van een heel klein tennispark (met 190 tennissers) binnen vijf jaar uitgegroeid tot een park met 2000 tennissers, vertelt Tony. ‘’Dat is leuk om te doen, met hard werken zorgen dat je dingen voor elkaar krijgt’’.


“Maar soms moet je dingen in ieder geval de kans geven om te weten of je iets wel of niet kunt.’’


Passie voor tennis

Waar komt jouw passie voor tennis vandaan?

“Mijn vader nam mij en mijn broertje al van jongs af aan mee naar cricketwedstrijden. Naast de cricketvelden lagen tennisbanen waar altijd tenniswedstrijden werden gespeeld. Zo is mijn liefde voor tennis eigenlijk ontstaan”.

Zelf tennist Tony al vanaf zijn derde, toch had hij nooit de behoefte hier echt zijn werk van te maken. Het ondernemen zit hem meer in het bloed.

Nederland Sportief

Wat vind jij van het initiatief van Nederland Sportief?

‘’Ik vind sport vanzelfsprekend heel belangrijk, maar vooral voor kinderen. Ze krijgen een stukje opvoeding die ze thuis vaak niet mee krijgen. Zaken als discipline, alles geven om iets te bereiken, op tijd komen en leren samen werken. Daar heb je de rest van je leven wat aan.

Zelf geef ik al een jaar of 15 les aan scholen. Mijn ervaring is dat kinderen die in aanraking komen met sport hier veel plezier aan beleven. Dat geldt ook voor sporten die ze nog niet kennen of nog nooit hebben beoefend (vaak vanwege financiën).

Het is alleen jammer dat het daar dan vaak bij blijft en dat ze na die acht lessen bijvoorbeeld niet verder kunnen. Er is nooit een degelijke opvolging. Ik begrijp uiteraard dat projecten vaak kortstondig van aard zijn. Maar ik zou die kinderen graag verder op weg helpen. Daarom vind ik het initiatief van Nederland Sportief zo goed. Er wordt op lange termijn geïnvesteerd in de sport.

Tennispark Kralingen is door Nederland Sportief dan ook uit vele verenigingen geselecteerd voor een jaarlijkse bijdrage. Tennispark Kralingen zal zich dan moeten inzetten om de sportparticipatie van met name (eenzame) ouderen, gehandicapten en mensen uit huishoudens met een laag inkomen te stimuleren. Daar zijn wij best trots op. Een positief bijeffect van sport is toch dat mensen vaak een positieve ontwikkeling in hun dagelijks leven doormaken.’’

Beschamend

Wat is het meest beschamende dat je ooit hebt meegemaakt tijdens je sportcarrière?

Tony kijkt bedenkelijk. ‘’Dat heeft toch wel een beetje te maken met de branche waar ik in zit, en hoe ik er zelf uitzie’’. Het was tijdens mijn studie vertelt Tony. ‘’Ik ging stage lopen bij Tennisvereniging Sintjohannesga in Friesland. Toen ik daar voor het eerst arriveerde, werd ik in plaats van warm verwelkomd opgehaald door een politiebusje. Omdat mensen zich afvroegen wat ik daar deed.. tsja.’’

Reïncarnatie

Geloof jij in reïncarnatie, en zo ja als welk dier zou jij terug willen keren?

Tony lacht ‘’Ik geloof daar echt helemaal niks van. Nee, ik ben daar echt veel te nuchter voor. Het is niet zo dat ik er nooit over nadenk, van hoe zit dat nou? Alleen ik geloof niet echt in een god. Wel ben ik Rooms Katholiek gedoopt trouwens. Tony lacht weer: ‘’maar dat is iedereen in Suriname geloof ik wel’’.


“Ik ben zelf vissen. Van vissen wordt gezegd dat ze spiritueel zijn, intuïtief en beetje dromers. Dat herken ik wel.’’


‘’Wat ik overigens wel heel belangrijk vind, is om goed bij jezelf te blijven. Dat je heel goed nadenkt over de stappen die je zet. Dat je misschien ‘tussen aanhalingstekens’ een goed mens kunt zijn, of in ieder geval ‘eager’, of niet te gretig. Dat moet voor mij wel goed in balans zijn ‘’ vertelt Tony.

‘’Ook geloof ik wel in sterrenbeelden. Ik ben zelf vissen. Van vissen wordt gezegd dat ze spiritueel zijn, intuïtief en beetje dromers. Dat herken ik wel.’’

[ssba]

Feline

Reporter van Nederland Sportief